Et ønske om

NÆRVÆR

Selvfølgelig

ANSVARLIG ØKOLOGISK
PRODUKTION

En drøm om at starte ”noget” som brødre blev endelig mulig, da Yves Le Lays bror og familie vendte hjem efter to år i udlandet. Brødrene Le Lay åbnede Restaurant NÆRVÆR, som i den grad bygger på nærvær og på bæredygtighed. Personligt og i forhold til restauranten og den verden vi omgiver os med.

En inderlig respekt for råvarer og miljø er fundamentet for Restaurant NÆRVÆR. De to dansk-franske brødre Yves og Kasper Le Lay ville åbne noget, som gav mening. I forhold til gæsterne og i forhold til dem selv og deres arbejds- og privatliv. Og så skulle det respektfulde forhold til råvarerne og den verden, vi lever i, skinne igennem hele forretningen. Det blev til restauranten og vinbaren, NÆRVÆR, som ligger smukt ved vandet i København med udsigt over Københavns Kanal. Yves Le Lay står for maden, mens hans bror står for de importerede spanske vine, som også kan bestilles på abonnement ud af huset.

 

”Vi laver det her med respekt for råvarerne og det miljø, der omgiver os. Råvarerne er så gode, at intet skal gå til spilde. Og derfor bruger vi typisk fileten af kødet eller fisken i restauranten, mens alt andet bliver stegt af, marineret og tilberedt til at kunne serveres som de små tapasretter, der serveres i vinbaren. Vi har haft et problem med, at vi havde så mange lækre endestykker af pølser og vores gode skinker, men nu har vi endelig fåret løst det, efter vi er begyndt at lave det til ”kvidder,” som vi serverer til vores frokost. Det er virkelig tilfredsstillende, at vi formår at være bæredygtige på den måde,” siger Yves Le Lay.

 

Bæredygtighed på flere niveauer

Personalet og Yves Le Lay bærer DFD’s Recy-linje, som er specielt udviklet med henblik på at leve op til DFD’s mål om bæredygtighed og genanvendelse af kasserede tekstiler. Klaus Samsøe har designet kokketøjet og forstykkerne, som syes af kasserede duge fra restaurationsbranchen.

 

”Det passer virkelig godt ind i vores koncept med Recy-tøjet. Vi arbejder med bæredygtighed og nærvær i restauranten og vinbaren, så at vi har fået mulighed for at gå i tøj, som er super bæredygtigt og samtidig virkelig fedt at arbejde i og ser godt ud, er vi meget glade for. Recy- tøjet fortæller jo også vores historie. Og så er det da virkelig nærvær, at man tænker, at ting kan bruges på en anden måde, end den måde det egentlig var beregnet til. Nærvær overfor miljøet og den verden, vi lever i,” siger restaurantejeren.

Intimiteten og det at lave mad ude blandt gæsterne har været et specielt ønske fra Yves Le Lay.

”Det giver en helt speciel stemning at stå der. Jeg kan tale med gæsterne, mens jeg tilbereder maden og bare hygge med dem. Det er virkelig nærvær, og jeg skal være nærværende. Og det skønne er, at selvom det måske har været en dum dag, så forsvinder det hele, når jeg står der blandt gæsterne og laver mad. Jeg elsker det virkelig,” siger Yves Le Lay.

 

Det handler om nærvær

Den dansk-franske køkkenchef er ikke bange for at give noget af sig selv, som det kræver, at stå blandt sine gæster fire dage om ugen. Og han har da også udsmykket restauranten med et meget personligt maleri, som er malet af hans far.

”Det passer overhovedet ikke ind i indretningen, men det maleri har fulgt mig alle steder, jeg har været. Og jeg sad og gloede ind i det til alle måltider som barn. Og så minder det mig om min far og hans princip om altid at gøre sit bedste og aldrig gå på kompromis med råvarerne. Vi efterlever det hele her,” siger han.

 

Og det er da også den oplevelse, Yves Le Lay gerne vil give sine gæster. Om det så er til vin, frokost i vinbaren eller middag i den lille restaurant med plads til 14 spisende gæster.

”Vi ansætter folk, der har lyst til at tale med gæsterne og som kan lide at være her. De, der besøger os, er virkelig gæster, og de skal føle værtsskabet og nærværet. Den gode, bæredygtige og nærværende oplevelse er meget vigtig for os her,” slutter Yves Le Lay.

BOMULD

Bomuld er et tekstil fremstillet af frø- ulden fra ere arter af Bomuld-slæg- ten. Den i dag mest brugte art er den oprindeligt mexikanske plante Gossy- pium hirsutum der bruges til produktionen af tøj.

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

LIGNENDE ARTIKLER